fredag 29 juni 2012

Midsommar i Hillsand

Porten till ödebygden

Om man med tåg från Stockholm åker till Östersund och har turen att komma fram i tid till den reguljära bussens avgång till Strömsund så kanske man direkt kan fortsätta färden till slutmålet. Det finns inga officiella tidtabeller men ibland så dyker det i Strömsund upp en minibuss någon gång efter det att de stora anslutningsbussarna till Hoting, Arvidsjaur, Gäddede och flera andra metropoler avgått mot sina mål. Chansen att minibussen anländer är störst på vissa veckodagar. Dock är det något oklart vilka dessa dagar är. Detta är också starkt beroende på om det har skett en övergång till sommartidtabell eller inte. När detta sker kan ingen tjänsteman på länstrafiken upplysa om. Åtminstone inte utan en hel del förbehåll. Den sista etappen går längs en grusväg vars kvalitet varierar kraftigt beroende på vad tjällossning och diverse väderfenomen har förorsakat.

Slutmålet är byn Hillsand belägen på västra sidan av Ströms Vattudal, 5-6 mil nordost om Strömsund.  Det är alltså principiellt möjligt att åka tåg från Stockholm tidigt på morgonen och frampå kvällskvisten komma fram till Hillsand. Med det minsta oflyt så tvingas man till övernattning i Östersund eller Strömsund. Min fru väljer oftast det kollektiva resandet eftersom hon gärna vill anlända till byn några dagar tidigare än vad jag har möjlighet till. I år gick det bra och resan gick som planerat. Dagen före midsommarafton anlände jag med bil. Att köra 80 mil på en dag orkar jag inte med nu för tiden så jag hade lagt in ett möte i Sundsvall och då passade det bra att också övernatta där.

Jag har firat midsommar i Hillsand de senaste 25 åren och har därför kunnat följa hur livet och den fysiska miljön har förändrats i en by belägen i en ödslig avfolkningsbygd. Byn upplevde sin storhetstid under 20/30-talen och då var invånarantalet cirka 300. Självfallet fanns det affärer och skola på den tiden. När jag första gången kom till byn i mitten på 80-talet hyste byn ett sextiotal invånare. Nu är antalet nere i drygt 20, skolan är nedlagd och det var länge sedan man kunde gå till handlaren om man saknade något till middagen. Närmaste affär finns nu i Strömsund. Förutom den påtagligt minskande befolkningen så syns nedgången på hur hus och andra byggnader förfaller från år till år. Det finns dock några glädjande undantag. Flera välskötta gårdar bebos av människor som absolut inte vill överge Hillsand och det finns också gårdar som underhålls så gott det går av anförvanter till de människor som en gång livnärde sig på skogen och de minimala jordbruken. Dessa gårdar används nu för släktträffar och som bekväma inkvarteringar under älgjakten. Under midsommarhelgen vistas nog dubbelt så många människor i byn än som bor permanent där. Man ordnar faktiskt fortfarande traditionellt midsommarfirande i anslutning till den relativt nybyggda(!) bygdegården. Då kommer det även folk från grannbyarna.

Skall man vistas i Hillsand så måste man acceptera att man hamnar i nästan total medieskugga. Man kan glömma internet, mail, Facebook, 3G etc. Att få DN eftersänd har jag inte ens försökt. Troligen kommer den då några dagar försenad. I år fungerade inte vår fasta telefoni. De som har Telia abonnemang kan gå ut på högsta punkten på tomten och då sporadiskt få kontakt med 2G-nätet. TV-mottagningen är begränsad medan FM-radion tas emot tämligen problemfritt. Lokalbefolkningen verkar använda Net1, som är den operatör, som utnyttjar de frekvenser som användes i det gamla NMT 450-systemet. Net1:s nisch är att tillhandahålla begränsad internetaccess till de platser som de etablerade operatörerna bedömer som olönsamma. Det återstå att se hur länge Net1 kan hålla ut. Det lär inte gå så bra. Oberoende av vilket så tror jag att många människor i Sveriges glesbygd känner sig rejält lurade av de ansvariga politikernas löften om rejält bredband till alla. Men de är kanske så luttrade av politikers prat så att de inte bryr sig.

Björn eller älg?
Ingenstans i världen finns det en större koncentration av brunbjörn än i skogarna längs Ströms Vattudal. Ändå har jag bara lyckats få syn på björn en gång. Det var en hona med två ungar som på en skogsbilväg snabbt passerade strax framför bilen. Annars ser man rikligt med björnspår när man vandrar i skogen. Mängder av fotavtryck, spillning och rivmärken på träd är bevis på att tillgången på björn är god. En viss försiktighet rekommenderas när man rör sig i skogen. Speciellt om man råkar ha en hund som följeslagare. På bilden här bredvid ser man rivmärken som förmodligen är gjorda av stor björn. Det är också möjligt men mindre sannolikt att en älg har varit framme och skrapat sina horn mot trädet.

Den kanske mest spektakulära sevärdheten i området är Hällingsåfallet. Det ligger cirka 70 km nordväst om Hillsand med Gäddede som närmaste större ort. Hällingsån kastar sig utför den 43 meter höga bergväggen varefter vattnet forsar vidare ner genom norra Europas längsta kanjon. Vattenfallet är ett av de mäktigaste i Sverige men kanske inte så känt eftersom det ligger långt från allfartsvägarna. Om ni mot förmodan är i trakterna så missa inte denna sevärdhet. Det är verkligen värt en liten omväg. Man tar sig med bil nästan ändå fram till fallet.


Följande bildspel ger en liten inblick i Hillsand med omgivningar samt vårt midsommarfirande däruppe.

2 kommentarer:

  1. Hittade din blogg av en slump då jag googlade och tackar för väldigt trevlig och intressant läsning om stort och smått. Jag fastnade vid dina texter nu på förmiddagen fastän jag egentligen inte hade tid. Kryddsillen från Halland verkar spännande!

    Vänliga hälsningar från Anette i Södertälje

    SvaraRadera
  2. Tack Anette! Jätteroligt att du tycker att mina texter är läsvärda. Beträffande kryddsillen så förstår du säkert att jag tycker att det är en delikatess. Emellertid har jag endast lyckats att övertyga ett fåtal om sillens storhet. Men om du kommer till Varberg så skall du inte tveka att uppsöka Fiskexporten och fråga efter halländsk kryddsill.

    Hälsn./Curt

    SvaraRadera